VYSOKÉ TATRY: Po víchrici padajú stromy, zasahujú hasiči aj policajti

01.09.2010 Poprad

Vysoké Tatry 1. septembra (TASR) – Vo Vysokých Tatrách a v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa mali hasiči a príslušníci Policajného zboru v priebehu dňa plné ruky práce v súvislosti s nepriaznivým počasím.
Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove by sa vodiči cestujúci do Vysokých Tatier mali vyhnúť Ceste slobody v úseku Štrbské Pleso-Podbanské.

"Nepriazňou počasia padajú stromy v danom úseku na cestu. Vodiči, ktorí sú v danom úseku, nech budú trpezliví a dbajú na pokyny polície a hasičov, ktorí stromy odstraňujú, " uvádza sa v správe prešovských policajtov. Vo Vysokých Tatrách fúka silný nárazový vietor, no najhoršia situácia je na Ceste slobody.

Informáciu pre TASR potvrdil aj operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Viliam Popadič. Ako uviedol, hasiči museli zasahovať najmä pri odstraňovaní následkov víchrice v úseku Lendak – Tatranská Kotlina, v obci Hniezdne v okrese Stará Ľubovňa a v obci Lechnica v okrese Kežmarok. "V obci Podhorany v Kežmarskom okrese je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Situáciu zatiaľ zvládame, voda sa vyliala do záhrad, " povedal Popadič. Potvrdil tiež, že hasiči sú v uvedených lokalitách aj v tejto chvíli.

Pre oblasť Vysokých Tatier vydala výstrahu aj Horská záchranná služba (HZS). "Vo vysokohorskom teréne, nad hornou hranicou lesa je nový sneh od poprašku miestami do 50 cm, hmla, prudký nárazový vietor, zimné podmienky, " uvádza sa na stránke HZS. Výstraha platí do odvolania.

Podľa stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v uvedenej oblasti platí meteorologická aj hydrologická výstraha. V okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves sa na hrebeňoch hôr očakáva výskyt silného vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch môže dosahovať rýchlosť až 25 - 30 metrov za sekundu. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, " uvádza stránka SHMÚ.
 

Vyberte región